پیش از فرا رسیدن ظهر برای نماز ظهر آماده شوی و خواب قیلوله را مقدّم بداری و خواب قیلوله برای عبادت شبانه و روزه روز کمک خوبی است و نیز سعی کن از خواب قیلوله برای ظهر بیدار شوی، بعد وضو بگیر و به جانب مسجد برو و نماز تحیت مسجد را بخوان و اگر وقت نماز نرسیده بود منتظر وارد شدن وقت میشوی و مستحبّ است نماز در اول وقت خوانده شود.
چون زوال [هنگام ظهر شرعی] محقّق شد نخستین عملی را که انجام میدهی این است که بگو:
سُبْحانَ اللّٰه وَلَا إِلٰهَ إِلّا اللّٰهُ، وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَلَا وَلَداً، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ، وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِيٌّ مِنَ الذُّلِّ وَكَبِّرْهُ تَكْبِيراً.
منزّه است خدا و معبودی جز خدا نیست و خدا را ستایش که همسر و فرزندی نگرفته و در فرمانروایی شریکی برای او نیست و از روی خواری سرپرستی برایش نمیباشد، او را بزرگ شمار بزرگشمردنی شایسته.
روایت شده حضرت باقر(علیهالسلام) به محمّد بن مسلم فرمود: بر این دعا محافظت کن، چنانکه بر چشمهایت محافظت میکنی.
و اگر وضو نداری برای وضو گرفتن بشتاب و «آدابی» را که قبلاً ذکر شد بجا آور، آنگاه شروع به خواندن نوافل ظهر کن که هشت رکعت است. پس برای دو رکعت اوّل نیت میکنی و «هفت تکبیری» را که قبلاً ذکر شد همراه با دعاهایش انجام میدهی و «استعاذه» [یعنى اعوذ باللّه من الشیطان الرجیم] میگویی و سوره «حَمد» و «توحید» را در رکعت اوّل و سورههای «حَمد» و «قُلْ یٰا أَیُّهَا الْکٰافِرُونَ» را در رکعت دوم بخوان؛
و پس از فراغت از این دو رکعت، «سه تکبیری» را که در تعقیبات ذکر شد با «تسبیح حضرت زهرا» به جا آور، آنگاه بخوان:
اللّٰهُمَّ إِنِّي ضَعِيفٌ فَقَوِّ فِي رِضاكَ ضَعْفِي، وَخُذْ إِلَى الْخَيْرِ بِنَاصِيَتِي، وَاجْعَلِ الْإِيمانَ مُنْتَهىٰ رِضايَ، وَبَارِكْ لِي فِيمَا قَسَمْتَ لِي، وَبَلِّغْنِي بِرَحْمَتِكَ كُلَّ الَّذِي أَرْجُو مِنْكَ، وَاجْعَلْ لِي وُدّاً وَسُرُوراً لِلْمُؤْمِنِينَ وَعَهْداً عِنْدَكَ.
خدایا من ناتوانم، پس در خشنودیات ناتوانیام را نیرو بخش و به سوی خیر مهارم را بگیر و ایمان را نهایت خشنودیام قرار ده و در آنچه نصیبم کردهای برکت بخش و برسان مرا به رحمتت به همهی آنچه از تو امید دارم، و برایم دوستی و شادی برای اهل ایمان و عهدی نزد خودت قرار ده.
سپس برخیز و به همین طریق دو رکعت دیگر به جای آور، جز آنکه شش تکبیر افتتاح را نمیگویی و سپس دو رکعت دیگر به همین کیفیت به جا آور و نیز تسبیح و دعای مذکور را به دنبال این چهار رکعت بخوان و دو رکعت دیگر از این نوافل را بین اذان و اقامه به جا آور.
و پس از اقامه نماز بگو:
اللّٰهُمَّ رَبَّ هٰذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلاةِ الْقَائِمَةِ، بَلِّغْ مُحَمَّداً صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ الدَّرَجَةَ وَالْوَسِيلَةَ، وَالْفَضْلَ وَالْفَضِيلَةَ، بِاللّٰهِ أَسْتَفْتِحُ، وَبِاللّٰهِ أَسْتَنْجِحُ، وَبِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ أَتَوَجَّهُ . اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَاجْعَلْنِي بِهِمْ عِنْدَكَ وَجِيهاً فِي الدُّنْيا وَالْآخِرَةِ وَمِنَ الْمُقَرَّبِينَ.
خدایا، پروردگار این دعای کامل و نماز برپا، به محمّد (درود خدا بر او و خاندانش) درجه و وسیله و فضیلت برسان، به خدا آغاز میکنم و به خدا رستگاری میجویم و به محمّد (درود خدا بر او و خاندانش) توجّه مینمایم، خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و به وسیلهی آنان مرا نزد خود در دنیا و آخرت آبرومند و از مقرّبان قرار ده.
آنگاه به خواندن نماز ظهر مشغول شو و آنچه را که در «نماز صبح» ذکر شد رعایت کن و همه این نماز را جز آیه «بِسْمِ اللّٰه» آهسته بخوان و بهتر این است که در رکعت اول بعد از سوره حمد سوره «قدر» در رکعت دوم سوره «توحید» را بخوانی.
چون دو رکعت آن را خواندی و از تشهّد فارغ شدی، پس از صلوات بگو: «وَ تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ» سپس برخیز و تسبیحات اربعه را در رکعت سوم سه مرتبه بخوان و اگر «قربةً إلى اللّٰه» استغفاری به آن اضافه کنی نیکوست.
پس «رکوع و سجود» را به همان آدابی که پیش از این مفصّل بیان شد بجا آر، آنگاه برای رکعت چهارم برخیز و آن را نیز همانند رکعت سوم انجام ده، سپس تشهّد و سلام بگو و پس از نماز شروع کن به خواندن تعقیب و آن «سه تکبیری» را که در ابتدای تعقیبات بود بگو.
پس بخوان: «لَاإِلٰهَ إِلّا اللّٰهُ إِلٰهاً واحِداً» تا آخر دعایی که قبلاً ذکر شد، آنگاه «تسبیح حضرت زهرا» را بگو و آنچه از «تعقیبات مشترک» میخواهی بخوان یعنی تعقیباتی را که پس از نماز صبح خواندی، سپس «تعقیبات مختص نماز ظهر» را بخوان که بسیار است، ما بعضی از آنها را در کتاب «هدیه» و «مفاتیح» ذکر کردیم و این مختصر گنجایش آن تعقیبات را ندارد.
سپس سجده شکر به جا آور و زمانی که از تعقیب نماز ظهر فارغ شدی آمادهی نماز عصر شو.