زمانی که خواستی بخوابی، شایسته است آمادهی مرگ شوی و در حال خوابیدن با طهارت باشی و از گناهان توبه کنی و دل خود را از همّ و غم دنیا فارغ سازی و هنگام مرگ و تنها و بیکس خوابیدن در قبر را یاد آری، و وصیت خود را نوشته زیر بالین خود گذاری و در نیت برخاستن برای نماز شب باشی، زیرا افتخار مؤمن و زینت او در دنیا و آخرت خواندن نماز در پایان شب است.
در وقت خوابیدن، سورهی «توحید» و سورهی «تکاثر» و «آیتالکرسِی» میخوانی، آنگاه سه مرتبه میگویی:
الْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي عَلا فَقَهَرَ، وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي بَطَنَ فَخَبَرَ، وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي مَلَكَ فَقَدَرَ، وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي يُحْيِي الْمَوْتَىٰ، وَيُمِيتُ الْأَحْياءَ، وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.
خدا را ستایش که برتر شد و چیره گشت و خدا را ستایش که باطن شد و آگاه گشت و خدا را ستایش که مالک گشت و توانا شد و خدا را ستایش که مردگان را زنده میکند و زندگان را میمیراند و او بر هر کاری تواناست.
پس تسبیح حضرت زهرا را میگویی و بر طرف راست، به شکل مُرده که در قبر گذاشته میشود میخوابی، اما خوابیدن بهصورت محتضر [یعنی کسی که مشرف به مرگ است]، شیخ ما ثقة الاسلام نوری در «دارالسلام» فرموده: آن را در هیچ خبر و اثری نیافتم، آری غزالی آن را ذکر کرده و شک نیست که رشد و هدایت در مخالفت با رأی اوست.
اگر خواستی برای نماز شب یا غیر آن، بیدار شوی ولی از چیره شدن خواب برخود میترسی، آیهی آخر سوره «کهف» را بخوان:
﴿قُلْ إِنَّمٰا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحىٰ إِلَيَّ أَنَّمٰا إِلٰهُكُمْ إِلٰهٌ وٰاحِدٌ فَمَنْ كٰانَ يَرْجُوا لِقٰاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلاً صٰالِحاً وَ لاٰ يُشْرِكْ بِعِبٰادَةِ رَبِّهِ أَحَداً﴾
بگو: جز این نیست که من بشری چون شمایم، [با این تفاوت که] به من وحی میشود که: معبود شما فقط خداوند یکتاست؛ پس کسی که به لقای پروردگارش امید دارد باید کار شایسته انجام دهد و هیچکس را در پرستشِ پروردگارش شریک نگیرد.
از حضرت صادق(علیهالسلام) روایت شده: هیچکس در وقت خوابیدن، این آیه را نمیخواند مگر اینکه بیدار میشود در ساعتی که میخواهد بیدار شود.
و اگر از عقرب و جانوران دیگر میترسی، این دعا را بخوان که حضرت باقر(علیهالسلام) سلامتی خوانندهی آن را از شرّ عقرب و حشرات تا وقت صبح ضامن شده است:
أَعُوذُ بِكَلِماتِ اللّٰه التَّامَّاتِ الَّتِي لَايُجاوِزُهُنَّ بَرٌّ وَلَا فاجِرٌ مِنْ شَرِّ مَا ذَرَأَ، وَمِنْ شَرِّ مَا بَرَأَ، وَمِنْ شَرِّ كُلِّ دَابَّةٍ هُوَ آخِذٌ بِناصِيَتِها، إِنَّ رَبِّي عَلَىٰ صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ.
به کلمات کامل خدا که نیکوکار و بدکار از آنها نمیگذرد (زیرا در احاطۀ آن هستند) پناه میبرم، از شرّ آنچه آفرید و از شرّ آنچه پدید آورد و از شرّ هر جنبندهای که خدا گیرندهی مهار آنهاست، به درستی که پروردگار من به راه راست است.
اگر از جُنُب شدن میترسی این دعا را بخوان:
اللّٰهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْاحْتِلامِ، وَمِنْ سُوءِ الْأَحْلامِ، وَمِنْ أَنْ يَتَلاعَبَ بِيَ الشَّيْطانُ فِي الْيَقَظَةِ وَالْمَنامِ.
خدایا از جُنُبشدن و از خوابهای پریشان و از اینکه شیطان در بیداری و خواب مرا بازی دهد، به تو پناه میآورم.
اگر از خراب شدن خانه و ماندن زیر آوار و محلّی که در آنجا میخوابی میترسی این آیه را بخوان:
﴿إِنَّ اللّٰهَ يُمْسِكُ السَّمٰاوٰاتِ وَ الْأَرْضَ أَنْ تَزُولاٰ وَ لَئِنْ زٰالَتٰا إِنْ أَمْسَكَهُمٰا مِنْ أَحَدٍ مِنْ بَعْدِهِ إِنَّهُ كٰانَ حَلِيماً غَفُوراً﴾
همانا خداوند آسمانها و زمین را از اینکه [از مدارهایشان] منحرف شوند [و فروریزند] بازمیدارد، چنانچه منحرف گردند اَحدی بعد از خدا نمیتواند نگاهشان دارد، قطعاً خداوند همواره بردبار و بسیار آمرزنده است.
اگر از دزد میترسی آخر سوره «اسراء» را بخوان که آغازش این آیه است:
﴿قُلِ ادْعُوا اللّٰهَ أَوِ ادْعُوا الرَّحْمٰنَ﴾
بگو: چه [او را] اللّه بخوانید یا رحمان، هرکدام را بخوانید [فرقی نمیکند]
در وقت خواب هفت میل سُرمه بکش، چهار میل در چشم راست و سه میل در چشم چپ و در وقت سرمه کشیدن این دعا رابخوان:
اللّٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَأَنْ تَجْعَلَ النُّوْرَ فِي بَصَرِي، وَالْبَصِيرَةَ فِي دِينِي، وَالْيَقِينَ فِي قَلْبِي، وَالْإِخْلاصَ فِي عَمَلِي، وَالسَّلامَةَ فِي نَفْسِي، وَالسَّعَةَ فِي رِزْقِي، وَالشُّكْرَ لَكَ أَبَداً مَا أَبْقَيْتَنِي، إِنَّكَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.
خدایا به حق محمّد و خاندان محمّد از تو میخواهم که بر محمّد و خاندان محمّد درود فرستی و قرار دهی روشنایی را در چشمم و بینش را در دینم و یقین را در قلبم و اخلاص را در عملم و سلامت را در نهادم و گستردگی را در روزیام و سپاسگزاری در برابرت را همواره تا زندهام داری، تو بر هر کاری توانایی.
شایسته است خواب بین الطلوعین [بین طلوع سپیده و طلوع آفتاب] و خواب پس از عصر را ترک کنی و هنگامیکه خواستی بخوابی چراغ را خاموش کن و رو به جانب قبله بخواب و در بامی که اطرافش حفاظ نداشته باشد مخواب و خوابی که دیدی، برای هرکس مگو جز آنکه عالم و خیرخواه و مهربان باشد.