نویسنده گوید: معنی استخاره طلب خیر کردن است، پس هرکاری که می‌خواهی انجام دهی، خیر خود را از حق‌تعالی طلب کن. روایت شده: که در سجده آخر«نماز شب» طلب خیر کن و «صد و یک» مرتبه بگو: «أَسْتَخِیرُ اللّٰه بِرَحْمَتِهِ؛ خیر می‌خواهم از خداوند به رحمتش» و نیز طلب خیر در سجده آخر «نافله صبح» خوب است؛ و همچنین در هر رکعت از «نافله‌های ظهر» استخاره نیکوست.

علاّمه مجلسی از پدر بزرگوارش نقل کرده: آن جناب از استادش شیخ بهایی روایت نموده که شیخ فرمود: از مشایخ شنیدم که از حضرت قائم (عجل الله فرجه) در استخاره با تسبیح مذاکره می‌کردند: به این‌که شخص تسبیح را به دست گیرد و «سه مرتبه» بر محمّد و آل محمّد (صلوات الله علیهم اجمعین) صلوات فرستد و یک قبضه از تسبیح را بگیرد و دوتا دوتا بشمارد، اگر یکی باقی ماند، کار را انجام دهد و اگر دوتا بجای ماند انجام ندهد.

شیخ فقیه بزرگوار صاحب «جواهر» در کتاب «جواهر» فرموده: استخاره‌ای است که پیش بعضی از اهل زمان رایج است و بسا به مولای ما حضرت قائم (عجل الله تعالی فرجه) نسبت داده می‌شود و آن به این صورت است که:

پس از قرائت و دعا، یک قبضه از تسبیح را بگیرد و هشت هشت رد کند، اگر یک دانه باقی ماند فی‌الجمله نیک است. اگر دو تا باقی ماند، دارای یک نهی است و اگر سه عدد باقی ماند در انجام و ترک اختیار دارد، زیرا انجام و ترک کار مساوی است. اگر چهار دانه باقی ماند دارای دو نهی است و اگر پنج عدد باقی ماند بعضی گفته‌اند: زحمت و رنج دارد و بعضی گفته‌اند: در آن کار ملامت است. اگر شش دانه باقی ماند، در نهایت خوبی است و باید نسبت به انجام کار شتاب ورزید و اگر هفت عدد باقی ماند، در حکم مانند عدد پنج است و اگر هشت دانه باقی ماند، در آن چهار نهی است.

ما در باب ششم [لینک‌های زیر] بعضى از استخاره‌ها را ذکر خواهیم کرد.