أُوصِیکمْ أَیُّهَا النَّاسُ بِتَقْوَى اللَّهِ وَ کثْرَةِ حَمْدِهِ عَلَى آلَائِهِ إِلَیْکمْ وَ نَعْمَائِهِ عَلَیْکمْ وَ بَلَائِهِ لَدَیْکمْ .

اى مردم، شما را سفارش میکنم به پرهیزکارى و ترس از خدا، و به بسیارى ستودن او را براى نعمت‏هایش که بشما داده، و بخششهایش که بشما مى‏ رسد، و براى آزمایش او شما را (از خیر و شرّو خوشى و سختى).

فَکمْ خَصَّکمْ بِنِعْمَةٍ وَ تَدَارَککمْ بِرَحْمَةٍ أَعْوَرْتُمْ لَهُ فَسَتَرَکمْ وَ تَعَرَّضْتُمْ لِأَخْذِهِ فَأَمْهَلَکمْ.

پس چه بسیار به نعمتى شما را تخصیص داد و به رحمتى دریافت (که از جمله آن اینست که) گناهان و کارهاى زشت خود را آشکار کردید و او (با ستّاریّت و غفّاریّت خود) شما را پوشانید (مفتضح و رسوا نساخت، و این از نعمتهاى بزرگ او است) و کارى کردید که موجب مؤاخذه او بود و شما را مهلت داد (در کیفرتان تعجیل نفرمود شاید توبه و بازگشت نمائید، زیرا عفو و بخشش و رحمتش بر عقاب و خشمش سبقت جسته، و این نیز نعمت بزرگى است که به بندگانش عطاء فرموده که اگر بر اثر گناه افراد را کیفر مى‏ فرمود هیچکس روى زمین باقى نمى‏ ماند، چنانکه در قرآن کریم س 16 ى 61 مى‏ فرماید: وَ لَوْ یُؤاخِذُ اللَّهُ النَّاسَ بِظُلْمِهِمْ ما تَرَکَ عَلَیْها مِنْ دَابَّةٍ وَ لکِنْ یُؤَخِّرُهُمْ إِلى‏ أَجَلٍ مُسَمًّى فَإِذا جاءَ أَجَلُهُمْ لا یَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا یَسْتَقْدِمُونَ یعنى اگر خداوند مردم را بر اثر ستم و گناهانشان مؤاخذه فرماید جنبنده‏اى بر روى زمین باقى نمى‏ گذارد، لکن آنها را مهلت مى‏ دهد تا وقتى که تعیین گردیده، پس چون زمان ایشان برسد ساعتى بتأخیر نیفتاده و پیشى نگیرند) .

وَ أُوصِیکمْ بِذِکرِ الْمَوْتِ وَ إِقْلَالِ الْغَفْلَةِ عَنْهُ وَ کیْفَ غَفْلَتُکمْ عَمَّا لَیْسَ یُغْفِلُکمْ وَ طَمَعُکمْ فِیمَنْ لَیْسَ یُمْهِلُکمْ .

و شما را سفارش میکنم بیاد مرگ و کم غافل شدن از آن، و چگونه غافلید شما از چیزیکه (مرگ) از شما غافل نیست، و چگونه طمع و آز دارید از کسیکه (ملک الموت) شما را مهلت نمى‏ دهد.

فَکفَى وَاعِظاً بِمَوْتَى عَایَنْتُمُوهُمْ حُمِلُوا إِلَى قُبُورِهِمْ غَیْرَ رَاکبینَ وَ أُنْزِلُوا فِیهَا غَیْرَ نَازِلِینَ فَکأَنَّهُمْ لَمْ یَکونُوا لِلدُّنْیَا عُمَّاراً وَ کأَنَّ الْآخِرَةَ لَمْ تَزَلْ لَهُمْ دَاراً .

پس (براى شما) کافى است پند دهنده مردگانى که دیدید آنها را بر دوشها بسوى قبرهاشان بردند در حالیکه سوار نبودند، و در قبرها نهادندشان در حالیکه فرود نیامده بودند (زیرا سوارى و ورود در جائى بایستى از روى قصد و اختیار باشد، پس چون حمل مردگان بر دوشها و نهادنشان در قبرها به ادراک و شعور خودشان نیست از اینرو نمى‏ توان گفت که آنها سوار بوده یا در قبرها وارد شده‏اند) پس (طورى دست از این جهان کشیده و رفتند و اثرى بجا نگذاشتند که) گویا ایشان بناء کنندگان دنیا نبودند و همیشه آخرت جایگاه آنان بوده.

أَوْحَشُوا مَا کانُوا یُوطِنُونَ وَ أَوْطَنُوا مَا کانُوا یُوحِشُونَ وَ اشْتَغَلُوا بِمَا فَارَقُوا وَ أَضَاعُوا مَا إِلَیْهِ انْتَقَلُوا لَاعَنْ قَبِیحٍ یَسْتَطِیعُونَ انْتِقَالًا وَ لَا فِی حَسَنٍ یَسْتَطِیعُونَ ازْدِیَاداً أَنِسُوا بِالدُّنْیَا فَغَرَّتْهُمْ وَ وَثِقُوا بِهَا فَصَرَعَتْهُمْ.

بیرون رفتند از دنیایى که در آن سکونت داشتند، و جا گرفتند در گورى که از آن مى‏ رمیدند، آلوده بودند به دنیائى که از آن دست کشیدند، و تباه ساختند آخرتى را که بسوى آن منتقل گشتند (و اکنون پشیمانند و بیچاره) نه از کار زشت مى‏ توانند برگردند (توبه و بازگشت نمایند) و نه کار نیک را مى‏ توانند زیادة نمایند (زیرا آخرت دار تکلیف نیست، و این بد بختى براى آنست که) بدنیا انس گرفتند دنیا ایشان را فریب داد، و بآن اعتماد نمودند آنها را بخاک انداخت (تباهشان ساخت) .

فَسَابِقُوا رَحِمَکمُ اللَّهُ إِلَى مَنَازِلِکمُ الَّتِی أُمِرْتُمْ أَنْ تَعْمُرُوهَا وَ الَّتِی رَغِبْتُمْ فِیهَا وَ دُعِیتُمْ إِلَیْهَا وَ اسْتَتِمُّوا نِعَمَ اللَّهِ عَلَیْکمْ بِالصَّبْرِ عَلَى طَاعَتِهِ وَ الْمُجَانَبَةِ لِمَعْصِیَتِهِ فَإِنَّ غَداً مِنَ الْیَوْمِ قَرِیبٌ .

پس خدا شما را بیامرزد، سبقت گرفته و پیش دستى کنید بسوى منازل (آخرت) خود که به آبادى آن مأمور بوده بآن ترغیب گردیده بسوى آن خوانده شده‏اید، و بوسیله شکیبائى بر طاعت خدا و دورى از معصیت و نافرمانیش نعمتهاى او را بر خودتان تمام گردانید (با شکیبائى بر سختى عبادت و دورى از معصیت خود را شایسته نعمتهاى آخرت و لذّتها و خوشیها بهشت جاوید گردانید تا با همراه بودن آن نعمتها با نعمتهاى دنیا از نعمتهاى خدا کاملا بهره ‏مند شده باشید) زیرا فردا (هنگام رسیدن مرگ) به امروز نزدیک است.

مَا أَسْرَعَ السَّاعَاتِ فِی الْیَوْمِ وَ أَسْرَعَ الْأَیَّامَ فِی الشَّهْرِ وَ أَسْرَعَ الشُّهُورَ فِی السَّنَةِ وَ أَسْرَعَ السِّنِینَ فِی الْعُمُرِ.

چه بسیار بشتاب مى‏ گذرد ساعتها در روز، و چه زود سپرى میشود روزها در ماه، و چه شتابنده است ماه‏ ها در گذراندن سال، و چه با تندى مى‏ گذرد سالها در عمر (که تند گذشتن آنها مستلزم بسر رسیدن زندگى و نزدیک شدن مرگ است).